Posebnosti bračke kuhinje

Za kontinentalnu kuhinju tipični su raniji protoslavenski korijeni te noviji kontakti s poznatijim gastronomskim školama – mađarskom, bečkom i turskom kuhinjom. Dominiraju mesni proizvodi, slatkovodna riba i povrće. Obalnu regiju karakterizira utjecaj Grka, Rimljana i Ilira te kasnijih mediteranskih kuhinja – talijanske i francuske.Odlikuje se brojim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi…) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek, vrbnička žlahtina te razni likeri poput poznatog Maraskina.

Kaže se da na otoku Braču čovjek i kamen žive i ratuju od iskona. Teškom načinu života prkosilo se upornošću i snagom koju je čovjek crpio iz kamena. Škrta zemlja obrađivana na tradicionalni i nadasve ekološki način, ipak je otvorila srce i težaku s otoka podarila plodove od kojih se priprema nadaleko poznata zdrava hrana začinjena neizbježnim maslinovim uljem.

Izvor: http://www.visitselca.com